Cherries

Trešnės ir vyšnios

Vyšnios yra artimos slyvoms ir kiek toliau nutolusios nuo persikų ir nektarinų. Tai kaulavaisiai su kieta kaip akmuo sėkla, kurią supa valgomas, minkštas, apie 2 cm skersmens, vaisius.
Išskiriamos dvi pagrindinės šių uogų rūšys: trešnės ir vyšnios. Trešnės būna tamsios ir šviesios. Tamsiosios išsiskiria sodria raudonmedžio arba ryškiai raudona spalva. Šviesiosios būna geltonos arba gelsvai raudonos, geltonu arba baltu minkštimu. Tai saldžios, o ne rūgščios uogos. Rūgščios vyšnios paprastai konservuojamos arba šaldomos ir vėliau naudojamos gaminant pyragus ar padažus.
  Šios uogos nekaloringos, tačiau jose gausu maistingųjų medžiagų, vitaminų ir mineralų. Viename puodelyje yra apie 74 kalorijas, 1 g baltymų, jokių riebalų, 19 g angliavandenių, 3 g skaidulų ir 15 g cukraus.
  Viena iš įdomiausių trešnių teigiamų savybių – išskirtinis antioksidantų derinys. Trešnėse yra antioksidanto melatonino, kuris raminamai veikia smegenų neuronus ir nervų sistemą, slopina dirglumą, nemigą, galvos skausmus ir net padeda reguliuoti miego ritmą. Trešnės yra geras tokių mineralų, kaip kalis (naudingas širdžiai ir kraujo spaudimui), geležis, cinkas, varis ir magnis, šaltinis.

 Seasonal Calendar

  Sau Vas Kov Bal Geg Bir Lie Rugp Rugs Spa Lap Gruo
Ispanija         X X            
Italija         X X            
Makedonija               X        
Vengrija            X            
Graikija          X X