Kiwifruit

Kiviai

Kiviai – tai valgomi sumedėjusio vynmedžio vaisiai. Dažniausiai sutinkama rūšis yra ovalios formos ir maždaug didelio vištos kiaušinio dydžio. Jų odelė yra pluoštinė, pilkšvos žaliai rudos spalvos, o minkštimas – ryškiai žalias, su mažytėmis juodomis valgomomis sėklomis, kurios sudaro apskritimą centre. Vaisius yra minkštas ir saldus, unikalaus skonio – su braškių ir bananų natomis.
Visame pasaulyje auginama daugiau nei 40 žinomų kivių rūšių. Iš jų populiariausia yra „Hayward“, išsiskirianti dideliais ir saldžiais vaisiais. Kiviai prieinami nuo spalio pabaigos iki balandžio.
Juose gausu maistinių medžiagų ir mažai kalorijų. Kiviai gali padėti išlaikyti sveiką odos tonusą ir glotnumą, mažinti kraujospūdį, išvengti širdies ligų ir insulto. Kivių vaisiuose yra daugiau vitamino C, skaičiuojant uncijomis, nei bet kuriame kitame vaisiuje, įskaitant apelsinus.

Sezoninis kalendorius

  Sau Vas Kov Bal Geg Bir Lie Rugp Rugs Spa Lap Gruo
Italija X X X X X           X X
Graikijae X X X X             X X