Watermelon

Arbūzai

Arbūzus dauguma žmonių laiko vaisiais, nes jie saldūs. Tačiau iš tikrųjų arbūzas yra daržovė. Jis giminingas agurkams ir moliūgams. Vaisių žievė paprastai būna žalia ir stora. Minkštimas, kuriame gali būti juodų arba baltų sėklų, yra sultingas, rožinės ar raudonos spalvos. Arbūzai yra saldaus sirupo skonio ir prieinami beveik ištisus metus. Tačiau tinkamiausi valgyti arbūzai dera vasarą.
Pasaulyje auginama per 1200 arbūzų veislių.
Arbūzai skirstomi į penkias pagrindines rūšis: su sėklomis, besėkliai, mažieji, geltonieji ir oranžiniai.
Arbūzas suteikia saikingą energijos kiekį. 100 g šio vaisiaus porcijoje yra maždaug 30 kalorijų. Tai idealus sveikas maistas, nes jame nėra jokių riebalų ir cholesterolio, yra daug skaidulinių medžiagų, vitaminų A ir C, tai geras kalio šaltinis. Manoma, kad saugomas kambario temperatūroje arbūzas yra maistingesnis nei laikomas šaldytuve.
Vanduo sudaro apie 92 % arbūzo minkštimo, būtent todėl jame santykinai mažai kalorijų. Dėl didelio vandens kiekio jis puikiai malšina troškulį. Pastebėta, kad arbūzai padeda mažinti uždegimus, kuriuos sukelia tokios ligos kaip astma, aterosklerozė, diabetas, gaubtinės žarnos vėžys ir artritas.

Sezoninis kalendorius

  Sau Vas Kov Bal Geg Bir Lie Rugp Rugs Spa Lap Gruo
Ispanija       X X X            
Italija           X            
Makedonija             X X X      
Turkija         X X            
Albanija         X X            
Graikija           X            
Rusija             X X X